Honosítási, visszahonosítási kérelem

A honosítási kérelmet nem magyar állampolgár kérhet, visszahonosítási kérelmet pedig az, aki már valamikor volt magyar állampolgár, de az valamilyen okból megszűnt.

A kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani a kérelmező a lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerinti anyakönyvvezetőnél.

Az ügyintézéshez szükséges az igénylő személyes jelenléte.

A kérelem adatait bizonyítani kell:
- Kedvezményes honosítás esetén:

  • felmenő magyar állampolgárságát igazoló okirattal,
  • 1 év magyarországi letelepedést (a letelepedés engedélyezett időpontjától számítva),
  • hogy a házastárs magyar állampolgár, és a házasság 3 éve fenn áll,
  • hogy kiskorú gyermeke magyar állampolgár,
  • magyar állampolgárnak külföldi gyermek örökbefogadása esetén: az örökbefogadásról szóló jogerős gyámhatósági határozattal,
  • menekült esetén: 3 évi magyarországi letelepedést a menekültügyi hatóság határo-zatával.

    - Nem kedvezményes honosítás esetén:

    • 8 év Magyarországon lakást az engedélyezett letelepedéstől számítva.

    Minden esetben szükséges dokumentumok:

    • születési, házassági anyakönyvi kivonat, gyermek/ek/ születési anyakönyvi kivonata,
    • ha az igénylő özvegy: az özvegy családi állapotot igazoló halotti anyakönyvi kivonat,
    • ha az igénylő elvált: az elvált családi állapotot igazoló jogerős bírósági ítélet.
    • A külföldi okiratokat hiteles magyar fordításban kell benyújtanio bevándorlást, letelepedést engedélyező határozat fénymásolatban,
    • megélhetés igazolása (munkahely, eltartó, nyugdíj megállapításáról szóló határozat, vállalkozói igazolvány, APEH igazolás stb.),
    • diákok esetében iskolalátogatási igazolás,
    • lakást biztosító személytől: nyilatkozat a befogadásról vagy saját tulajdonnál: bérleti szerződés,
    • tulajdoni lap másolat,
    • alkotmányos alapismeretekből vizsgát igazoló okirat,
    • kivéve: a visszahonosítást kérők és a 65 évet betöltöttek

    vizsgára jelentkezés: Nyugat-dunántúli Regiónális Államigazgatási Hivatal, HATÓSÁGI FŐOSZTÁLYA, Győr, Árpád u. 32.

    • kézzel írott önéletrajz,
    • 2 db igazolványkép,
    • érvényes személyi igazolvány

    Kivételes eset: nyilatkozattal megszerezheti a magyar állampolgárságot, aki magyar állampolgár anyától és külföldi állampolgár apától 1957. október 1-je előtt született és születésével nem vált magyar állampolgárrá.

    Az eljárás illetékmentes.

    Az ügyintézés ideje: kb. 60 perc

    Az eljárás jogi alapja: a módosított 1993. évi LV. törvény a magyar állampolgárságról.